Val­tuus­toa­loi­te 3.6.2024

Valtuustoaloite työsuhdepolkupyöräedun käyttöönotosta

Työsuhdepolkupyöräetu on tapa tukea henkilöstön liikkumista, hyvinvointia ja työmatkoja edullisesti.

Pyöräliiton kuvauksen mukaan työsuhdepyörä on “työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Pyörällä voi ajaa ilman rajoituksia sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla, ja se voi olla myös sähköavusteinen.

Työsuhdepyöräetu voidaan tarjota palkan päälle (työnantaja maksaa) tai se voidaan pidättää palkasta (työntekijä maksaa). Kummassakin tapauksessa polkupyöräetu on tuloverovapaata 1200 euroon saakka vuodessa. Verohyödyn suuruus riippuu kuukausiansioista, pyörän arvosta ja muista tekijöistä.

Työsuhdepyörät hankitaan yleensä leasing-sopimuksilla, joihin voi sisältyä myös varkausvakuutukset, varusteet (valot, lukitus, nastarenkaat ja kypärä) sekä huoltopalvelut, mikä tekee pyörän käytöstä huoletonta.”

Työterveyshyötyjen lisäksi työmatkapyöräilyn edistäminen voisi parantaa Pirhan työnantajaimagoa, auttaa helpottamaan Pirhan toimipisteiden parkkipaikkojen ruuhkia, sekä vähentää työntekijöiden työmatkakustannuksia. Toive työsuhdepolkupyörän käyttöönotosta onkin esitetty Pirhan henkilöstöstä. Työsuhdepolkupyöräetu on käytössä hyvinvointialueista ainakin Pohjois-Pohjanmaalla. Työsuhdepolkupyörästä voidaan myös tehdä määräaikainen sopimus käyttäjän kanssa, jonka jälkeen käyttäjä voi lunastaa pyörän itselleen kohtuuhinnalla.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille mahdollistetaan sekä manuaalisen että sähköavusteisen työsuhdepolkupyörän käyttö.