Pirkanmaan vasemmistoliitto: Pirteä ei pidä myydä

Pirkanmaan vasemmistoliiton syyspiirikokouksen kannanotto 12.10.2019

Pirkanmaan vasemmistoliitto ei pidä Tampereen kaupungin omistamien Tullinkulman työterveyden eli Pirten osakkeiden  myyntiä toiminnallisesti eikä taloudellisesti kannattavana. Piirijärjestön mukaan hyvää työtä tekevän ja hyvin hoidetun yhtiön jatko julkisesti omistettuna on varmistettava.

– Pirten tulevaisuus ei ole vain Tampereen asia, sillä yhtiö palvelee laajasti pirkanmaalaisia kahdeksan toimipisteensä kautta. Kaupungin ja sairaanhoitopiirin lisäksi Pirte palvelee lähes 2000 pirkanmaalaista yritystä, toteaa piirin puheenjohtajaksi valittu Virva-Mari Rask.

Piirijärjestön mukaan Tampereen kaupungin taloustilanteen paikkaaminen toimiva yritys myymällä olisi lyhytnäköistä ja voisi jatkossa johtaa kustannusten kasvuun ja palvelun laadun heikentymiseen.

– Jos työterveysala keskittyy, voivat suuret toimijat myöhemmin nostaa hintojaan. Yhteiskunnan eri osa-alueilta on esimerkkejä, joissa julkisesti omistettavien yhtiöiden yksityistämisen kautta kuluttajille ja veronmaksajille on syntynyt huimia lisäkustannuksia. Ylöjärven ja Kangasalan työterveyshuoltojen yksityistämiset ovat tällaisia esimerkkejä.

Vasemmistoliiton mielestä Tampereen kaupungin tulee jatkossakin tuottaa itse työterveyspalveluita. 

Myynnin sijasta piirijärjestö esittää selvitettäväksi vaihtoehtoa, jossa yksityisen sektorin asiakkaiden palvelutuotanto hajautettaisiin uuteen perustettavaan yhtiöön. Tällöin Pirte voisi tuottaa jatkossakin työterveyspalveluita pirkanmaalaisille julkisesti omistettuna ja hyvin toimivana yhtiönä.